kuchnia polska Kraków rynek

Kraków- nie tylko budowlane zabytki, lecz też wspaniała kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych oraz w największym stopniu dostatnich w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Jednakże stolica Małopolski to nie jedynie Wawel oraz śliczne zabytki – to również sztuka kulinarna i lokalne dania i produkty, z jakich słynie Kraków. Duża grupa wędrowców zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, szczególnie, gdy gra toczy się o dania i lokalne produkty.

restauracja w Krakowie

   

Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez imponujących towarów. Kraków słynie w głównej mierze z oszałamiającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Znaczącym powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te artykuły w wielu przypadkach tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Kuchnia Krakowa – lokalne dania oraz potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w ogrom wyśmienitych regionalnych składników – podróżnicy zazwyczaj wyszukują gotowych dań, jakie za pomocą doznań kubków smakowych zaprezentują tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych mogą pokusić się o uszczknięcie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to natomiast karp w zalewie octowej czy też karp zatorski wędzony. Adoratorowie zup powinni skosztować żurek po krakowsku bądź barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego najbardziej słynie Kraków w Polsce oraz na całym świecie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to delikates, jaki wolno traktować jako zwykły specjał. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o obrysie koła. Wyróżniają go też reprezentatywne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny posiadać średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Z reguły obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub kompozycją suszonych ziół.
Mniej legendarnym, choć również uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać również po specyficznych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/bianca/   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem oraz Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, którzy wyszukują innowacyjnych, lokalnych regionalnych kuchni i towarów, za pomocą których mogą o dużo porządniej zapoznać Kraków oraz jego okolice.